Media Info Servis

Svojvoľná konzumácia jódu sa neodporúča
Publikovan: Sobota, 23.04. 2022 - 20:36:30
Vec:


V posledných mesiacoch sa dostal do popredia záujmu jód a jeho pozitívne účinky  a dôležitosť pre ľudský organizmus. Stalo sa tak v dôsledku vojny na Ukrajine a prípadného možného úniku a rozšírenia rádioaktivity na územie Slovenska  a Česka, či už z použitia jadrových zbraní, alebo z narušenia jadrových elektrární. Ľudia vo veľkom zháňali tabletky s obsahom jódu, pretože v núdzovej situácii patrí jódová profylaxia jodidom draselným medzi ochranné opatrenia, ak nastala radiačná udalosť a došlo k úniku rádionuklidov do životného prostredia. Jodid draselný sa naviaže na štítnu žľazu a nasýti ju nerádioaktívnym jódom, čím ju chráni pred kontamináciou rádioaktívnym jódom. Následne organizmus vylúči rádioaktívny jód telesnými tekutinami (močom) a nedôjde k poškodeniu štítnej žľazy.


Dlhodobé užívanie jódovej profylaxie môže spôsobiť ohrozenie srdcovo-cievneho systému a poškodenie štítnej žľazy

Ministerstvo zdravotníctva SR však dôrazne neodporúča užívať ako prevenciu tieto lieky a zásobovať sa nimi doma. Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová k tomu uviedla:"Dlhodobé užívanie jódovej profylaxie môže spôsobiť ohrozenie srdcovo-cievneho systému a poškodenie štítnej žľazy. V prípade, že by hrozilo riziko, štát v predstihu zabezpečí všetky potrebné kroky na ochranu obyvateľstva."

Načo je dobrý jód

Jód je stopový prvok, ktorý potrebuje štítna žľaza na riadenie všetkých metabolických pochodov v tele. Správne a pravidelné množstvá jódu sú základom zdravého organizmu, zrýchľujú metabolizmus, podporujú spaľovanie tukov a bránia nahromadeniu cholesterolu. Pri absencii jódu sa telo správa iracionálne. Dôležité živiny sa vylučujú bez povšimnutia, zatiaľ čo zbytočný tuk sa rýchlo uloží a to prispieva k nadváhe, únave, depresii, je narušená celková imunita a zvyšuje sa aj riziko civilizačných chorôb. Nedostatok jódu spôsobuje vznik civilizačných chorôb, oslabenie imunity a nesprávnu funkciu dôležitých orgánov, hlavne štítnej žľazy. Okrem toho je jód dôležitý pre mozog, sexuálne aktivity, vaječníky, sliznicu žalúdka a pre detoxikačný proces. Nadbytok jódu je tiež nebezpečný, hlavne pre činnosť štítnej žľazy. Môže spôsobiť tvorbu jódových akné, poruchy žalúdka a čriev, žihľavku a zápal spojiviek.

Pomôže dúšok Vincentky

Jedným z najlepších zdrojov jódu pre ľudský organizmus je minerálna voda Vincentka, vyvierajúca v Kúpeľoch Luhačovice. Odporúčaná denná dávka jódu u dospelých je 150 mcg. Na jej pokrytie stačí jeden dúšok Vincentky denne, ktorá slúži aj na rýchlu obnovu jódu. V najprirodzenejšie stráviteľnej, organicky viazanej forme, obsahujú jód morské ryby (losos, makrela) a riasy. Morské riasy obsahujú 1000 - 2000 mcg jódu v 100 g sušiny. Morské ryby obsahujú v priemere 80-140 mcg organicky viazaného jódu na 100g. Jód obsahujú i slnečnicové a tekvicové semiačka, cesnak, cibuľa, bazalka, višne, maliny, citróny, ríbezle a paradajky.

Jan Šumšal, riaditeľ spoločnosti Vincentka, a. s., vraví : "Prísun jódu do ľudského organizmu musí byť pravidelný počas celého života. Rastliny a pôdy strednej a východnej Európy neobsahujú dostatok jódu a preto sa umelo pridáva do stravy, najčastejšie do kuchynskej soli (jodid draselný). Jeden dúšok Vincentky postačí na uhradenie dennej dávky jódu, môže slúžiť k prevencii zubného kazu u detí (0, 25 l denne) a je vhodná ako prírodný doplnok výživy pre športovcov, deti, tehotné ženy a rekonvalescentov. Málokto vie, že pomáha regenerovať vnútorné prostredie človeka po veľkých stratách potu (šport, ťažká fyzická práca, horúčkovité ochorenia) a upravuje metabolizmus po alkoholových excesoch."

Načo ešte je dobrá Vincentka

Vincentka svojím obsahom a vyváženosťou minerálnych solí a prvkov umožňuje rozpúšťanie hlienov v dýchacích cestách, žalúdku a črevách. Je odporúčaná na pitné a inhalačné kúry pri ochoreniach dýchacích ciest, hlasiviek, pri chorobách látkovej výmeny, vredovej choroby žalúdka, dvanástnika a ich pooperačných stavoch, pri vlečúcom sa zdurení pečene, diabetes melitus, chronickej pankreatitíde. Celkovým zložením hypotonickej kyselky s obsahom jodidov priaznivo ovplyvňuje obranyschopnosť v zmysle prevencie chronických bakteriálnych infekcií horných dýchacích ciest, chronickej rinitídy (chronickej nádchy), sinusitídy a chronickej polypóznej nasopharyngitídy. U detí preventívne pôsobí proti rozvoju recidivujúcej tracheobronchitídy a rinitídy. Aplikácia prípravku je vhodná aj po stavoch nosových operácií. Odporúča sa tiež proti vzniku suchých zápalov nosovej sliznice a na prevenciu jej recidív.

Ako inak pomáha Vincentka

Vincentka obsahuje takmer celú Mendelejevovu periodickú tabuľku prvkov. Je to veľmi silno mineralizovaná, jódová uhličitá minerálna voda z prírodného liečivého zdroja, hydrogénuhličitano-chlorido-sodného typu, so zvýšeným obsahom fluoridov a kyseliny boritej, studená, hypotonická. Okrem jódu obsahuje aj ióny sodíka, draslíka, vápnika, lítia, horčíka, fluóru, chlóru a železa. Železo je pred stáčaním do fliaš odstraňované. Celková mineralizácia dosahuje 9854 mg/l. Osmotickým tlakom 634,7 kPa sa blíži osmolarite ľudskej krvi a vnútrobunkových tekutín. Obsahuje biogénne prvky, akými sú lítium, rubídium, cézium, meď, zinok, vanád, chróm, kobalt vo fyziologickom pomernom zastúpení.

Liečivá voda Vincentka je určená na pitné kúry, kloktanie, inhaláciu a kúpele. Mala by sa podávať dvakrát denne nalačno, v dávke 2,5 - 3,5 dcl. Pitná kúra by mala trvať 15 - 20 dní. Pije sa studená alebo ohriata. Počas nasledujúcej polhodiny po pitnej kúre sa neodporúča konzumácia jedla ani pitia. Vincentka je označovaná aj ako "liek našich babičiek". Jej liečivé i preventívne účinky preverili stáročia. Osvedčila sa ako výborný prostriedok hlavne v zimných mesiacoch počas obdobia chrípkových epidémií a ochorení dýchacích ciest, kedy prináša úľavu v podobe zlepšeného dýchania a odstraňuje nepríjemné sprievodné prejavy ochorenia.

Viac informácií je na www.vincentka.cz.

 







Tento lnok si mete preta na webe Media Info Servis
http://www.mediainfoservis.sk

Tento lnok njdete na adrese:
http://www.mediainfoservis.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=4715