Podľa Wikipedie minerálna voda je voda, ktorá sa od
ostatných podzemných
vôd podstatne odlišuje svojimi vlastnosťami, predovšetkým vyšším
obsahom rozpustených minerálnych látok
a teplotou. Táto
voda môže prirodzene vyvierať, alebo byť čerpaná z prírodných žriediel. Podľa
medzinárodných konvencií a noriem sú za minerálne vody považované tie, ktoré v
1 litri vody obsahujú viac ako 1 g rozpustených pevných látok alebo 1 g
rozpusteného CO2. Minerálky sú dôležitým zdrojom príjmu tekutín nielen pre
chorých, ale i zdravých ľudí. Najrozšírenejšie sú u nás minerálne vody studené,
preplynené, z ktorých sú najpočetnejšie tie uhličité, nazývané aj kyselky.
Takýchto prameňov je na Slovensku 789. V súčasnosti sa na Slovensku do
spotrebiteľského obalu plní 23
prírodných minerálnych vôd a približne 40 značiek pramenitých vôd vrátane
dojčenských a balených pitných vôd. (Zdroj: https://www.voda-portal.sk/Dokument/najznamejsie-prirodne-mineralky-na-slovensku-ake-maju-ucinky-a-odkial-pochadzaju-100196.aspx) Voda z povrchu, najčastejšie zrážkového pôvodu,
presakuje do hĺbky, niekedy aj desiatok km. Pretekaním hrubými vrstvami hornín
sa voda čistí, filtruje a stáva sa podzemným prameňom. Na svojej ceste hore sa
stretáva s oxidom uhličitým juvenílneho pôvodu, nasýti sa ním, až sa nej stáva
slabá kyselina uhličitá, rozpúšťajúca okolité horniny. Z nich sa do vody
dostanú rôzne minerály, zlúčeniny a chemické prvky. Pramenitá voda
obohatená o rôzne plyny (hlavne CO2), má menšiu hustotu a preto stúpa na
povrch. Minerálna voda je tak v podstate roztok rozmanitých solí,
stopových prvkov a plynov. Väčšina slovenských minerálnych vôd sú kyselky,
medokýše, čiže vody s vysokým obsahom CO2, ktorý bráni rozmnožovaniu sa
mikroorganizmov a podporuje trávenie. Rovnako tak aj luhačovická Vincentka,
prameniaca v Bielych Karpatoch. Do Vincentky CO2 dodáva z hlbín zeme sama príroda. CO2
v podzemí má anorganický, juvenílny
pôvod, súvisiaci s vulkanickou aktivitou. Oxid uhličitý preniká z veľkých hĺbok a
následne sa v podzemnej vode rozpúšťa a vzniká tak kyselina uhličitá, ktorá
pôsobí na okolitú horninu a obohacuje podzemnú vodu o minerálne látky. Samotná
fľaškovaná Vincentka má oproti tej zo zdroja mierne odlišný obsah CO2. Množstvo
CO2 v zdroji kolíše napríklad v závislosti na ročnom období. Vincentka, a.s. sa
snaží udržiavať konštantné množstvo CO2 vo fľaši na hodnote 4g / l a to tým
spôsobom, že v období, keď je CO2 viac, tak ho odčerpáva a akumuluje
a potom ho dopĺňa v čase, keď ho je menej. Vincentka je označovaná tiež ako "liek našich babičiek". Jej
liečivé aj preventívne účinky preverili stáročia. Vincentka svojím obsahom a
vyváženosťou minerálnych solí a prvkov umožňuje rozpúšťanie hlienov v dýchacích
cestách, žalúdku a črevách. Je odporúčaná na pitné a inhalačné kúry. Gazdinky
v Luhačoviciach roky pridávajú Vincentku do cesta, namiesto kypiacich
práškov. Obsahuje oxid uhličitý a vymiesené cesto je potom dobre vykysnuté
a ľahké. Pripravujú sa takto koláče a chlebové cestá. Na chuť
Vincentke prišli ako jedni z prvých vinohradníci na južnej Morave, ktorí
ju podávali vo svojich vínnych skliepkoch k vínu. Vynikajúco sa osvedčila
aj pre miešanie vínnych strikov. Vychladená a zmiešaná s kvalitným suchým vínom
v pomere 1: 1 chutí výborne a znižuje kyslosť vína. Prináša aj rýchlu úľavu po
nadmernej konzumáciu alkoholu, kávy a mastných jedál. Po silvestrovských
oslavách je na nezaplatenie pri obnove iónovej rovnováhy v organizme. Na princípe miešania Vincentky a kvalitného moravského
vína sa ešte v 90-tych rokoch minulého storočia vyrábal vínny strik
Vincentky a bieleho vína vo fľašiach. Predával sa ako suvenír aj
v Luhačoviciach a pacienti si ho nosili domov ako darček. Vincentka
sa používa aj pri pitných kúrach pri poruchách látkovej výmeny, žalúdočných
vredoch, chorobách dvanástnika, chronickej pankreatitíde a diabete. Pije sa
studená, alebo sa používa na riedenie ovocných štiav, či na zálievku
zeleninových šalátov. Vincentka je jedinečná minerálna
voda z prírodných liečivých zdrojov, veľmi silne mineralizovaná, jódová,
uhličitá minerálna voda hydrogenuhličitano-chlorido-sodného typu, so zvýšeným
obsahom fluoridov a kyseliny boritej. Minerálna voda Vincentka sa svojim osmotickým tlakom 634,7 kPa veľmi blíži
osmolarite ľudskej krvi, intracelulárnych tekutín, čiže vnútornému prostrediu
človeka. Pri pití je preto dobre znášaná i vo väčšom množstve, nevyvoláva
diskomfort v zažívacom trakte a nepôsobí nepríjemne na sliznice dýchacích
ciest, ak pôsobí pri inhalácii ako aerosól. Dospelí: 300 ml na lačno pred raňajkami a večerou po
dobu 21 dní. Tehotné a kojace ženy: maximálne 200 ml/deň. Jednorázová
dávka: 400-600 ml na doplnenie iónov vylúčených potom pri ťažkej fyzickej
práci a športe. Doplnenie dennej dávky jódu: 25-30ml.
Autor: admin
|
Svisiace odkazyHodnotenie lnkuHlasov: 0 Monosti |